Wednesday, 29 February 2012

Semangat Membara..

Cewah title cam gempak kan..
hehehe bukannya apa sangat..
cuma esok aku nak membaking..
dah beberapa hari aku tak baking..
nak kata pandai sangat tu xde la..
cuma nak asah bakat..

tadi aku dok browse 
tengok cream puff.. choc eclair.. pavlova
wah teruja2.. thank kak ita.. (macam dah kenal lama je)..
coz sudi share resipi.. 
bahan2 kebanyakkan nye memang dah ade...
so esok ape lagi... semangat membara..
tak sabar.. tak sabar nak baking..
nanti aku post hasilnya ye..


Tuesday, 28 February 2012

My 1st Attempt

Lama dah aku dok peram entry ni..
kemalasan telah melanda untuk mengupdate blog..
ni ha aku nye 1st attempt wat cheese cake brownies..
jadi tu jadi tapi yang sengalnya..
aku lupa nak letak butter kat foil tu..
end up melekat2 brownies tu..
susah nak kuar kan dari foil..
ape2 pun sedap..
itu comment dr TM, aunty NN..
c gedik & hud2..
yela sebab diaorang je yang makan..
hehhehhe..



p/s: c gedik merajuk lagi..
tah merajuk pasal ape tah..
tak tau camner nak pujuk dah...
lantak la labu..



Sunday, 26 February 2012

C gedik yang kuat merajuk..

c gedik.. 
napa la ko kuat merajuk..
ape ko dapat kalo ko merajuk..
dapat hadiah ke tiap kali merajuk???
aku selalu cakap kat hud2..
orang yang suka merajuk selaluuuuuuu..
rugiiiiiiiiiiii!!!!

c gedik kalo merajuk..
berhari2...
ade sekali tu sampai 4 hari dia tak tegur aku..
ajak gi mana2 pun dia tak nak ikut..
panggil dia pun.. dia wat derk je..
eksyen betul c gedik tu masa merajuk..
slalu nye kalo time c gedik merajuk..
hud2 la orang paling bahagia..
dapat ikut aku gi jalan..
dapat coolblog..
& macam2 lagi la..

c gedik..
tak yah la merajuk k..
nanti cepat tua...
kalo dah tua takde sapa nak nanti..

tapi kan c gedik kalo tak merajuk..
asyik nak melekat je ngan aku..
aku tau la.. dia nak guna laptop..
nak buka facebook dia la..
nak memblog la.. 
nak tengok citer hantu la..
nak tengok papa i love u la..
pastu kalo time dia happy.. dia suka nyanyi..
dia suka berbahas.. jadi pengacara..
dalam hp mummy dia banyak aksi2 gedik dia...
dia juga suka complaint.. tu la pasal aku blog tentang dia.
ni sekarang pun kat sebelah aku..
sambil jerit2 "tak payaaaahhh laaaaaa"
pastu gelak2.. gedik kan dia..
hehhehehhe...


ni la gaya kalau c gedik tengah mengedik
ni hobby c gedik.. nyanyi.. 
c gedik suka melaram.. kalo nak g jalan.. pakai tudung berjam2.. 
ni ade sikit rupa kalo c gedik merajuk..
muka cam cemberut..
p/s: tak leh letak gamba betul.. 
nanti mengamuk sakan c gedik..

C gedik

ha korang nak tolong aku teka tak..
c gedik dah tukar password..
tak nak bagitau.. 
nak berahsia la konon..
tapi dalam2 nak berahsia..
dia bagi clue juga..
so korang boleh tolong aku figure out tak..

ni cluer c gedik..
h _ _ _ _ _ _ n..
pastu c gedik baik hati dia bagi clue lain..
h  _ n a _ _ i n
tetiba je aku rasa macam aku tau...
takpe aku cuba dulu ekk..
nanti kalo korang dpt leh comment k..
chow chin chow..

Saturday, 25 February 2012

Mamak Sengal

Aku baru je balik dari supper 
ngan aunty NN, kenit2 + TM..
sampai je kedai, dok pikiaq dulu nak turun minum ke tidak..
dok masuk parking n reverse 2 3 kali..
baru la decide nak turun minum..
TM mula2 takmo turun.. tapi TM termakan pujuk rayu ku..
so dia pun ngan berat hati turun..
yela TM pakai serkup kepala je.. tu pasal dia reluctant nak turun..

Then kiteorang order la..
yang ni nak teh tarik la.. nak milo ais la..
nak teh ais la.. nak teh o la..
macam2 ragam.. especially kalo kuar ngan kenit2..
sume yang lain takmo makan.. 
so aunty NN just order half boil egg for us..
in total of 6 set of half boil eggs..

tunggu punya tunggu..
al last sampai juga telur2 ayam tu..
tapi yang tak best nyer..
telur2 ayam tu ade yang x masak langsung..
Out of 6 sets, 3 sets reject..
another 3 sets ok.. so yang makan dulu,
aunty NN, adam & acap..  
so aku, c gediks + hud2 kena tunggu 2nd round..
yang aku pelik si mamak sengal tu pecah kan sume telur2 ayam tu
& amik balik.. lepas beberapa minit..
si mamak ni dtg bwk mangkuk2 kecik berisi telur2 ayam..
then aku cakap.. ni bukan half boil eggs..
ni telur microwave..
sengal kan mamak tu..
ape lagi aunty NN pun ngan muka kelat..
"hallo saya takmo ini.. kasi tukar lain"..
"nak telur pecah la" "bukan dalam mangkuk"..
Ketat je muka si mamat tu kena sound..

Last2 tunggu punya tunggu..
ngan 3 stooges tu dah takleh dok diam..
aunty NN cakap dia dok dalam keta..
TM pun join.. tinggal aku n c gediks..
mula ok la nak tunggu.. sebab wifi free..
then hp battery dah mati.. bosan la kan..
aku pun cakap ngan c gediks.. jom la..
cancel je la telur2 ayam tu..
c gediks setuju..

so kiteorang gi counter & cakap ngan boss mamak..
"boss saya order 6 set telur tapi dapat 3"
"3 lagi tak tau bila mau sampai"
"so kasi cancel itu telur"
boss tu pun cakap ngan mamak sengal tu..
aku & c gediks tak paham la kan..
bahasa keling tu..
Hellooooo.. tak paham....
tapi lantak ko la kan.. yang penting ko cancel itu telur..
c mamak sengal tu muka ketat je aku cancel telur ayam dia..
hahahhaha telur ayam ok..
jangan pikir bukan2...

Last2 aku + c gediks + hud2 
tak dapat pun makan telur2 ayam tu..
harap2 aku ngan c gediks + hud2 tak la mengidam nak
 makan telur2 ayam itu..
sia2 je tunggu.. pasni aku nak banned al-ali bistro..
baik gi rafi bistro...

so korang kena ingat k..
jangan gi al-ali bistro.. mamak sengal banyak kat situ.. 
hahhahahah





Friday, 24 February 2012

Cake Boss fever

Aku sekarang dok giler tengok Cake Boss..
Sampai sanggup download sume episode.. (almaklumlah takde astro)
tapi itu tak complete.. uwaaaaaa..
mana nak cari ehh.. puas dah dok surf..tak jumpa jugak.. uwaaaaa..

seronok tengok.. macam2 kek diaorang wat..
Sal dah mati sebab cancer.. sedih.. sob sob sob..
Remy lak kena masuk jail.. pasal minor sex harassment..
Buddy dapat baby baru..

Ape2 pun aku memang giler tengok citer nih..
okla nak layan season 5 lak.. choww..

Buddy the BOSS 
RIP Sal 
Ape nak jadi la ngan ko ni Remy.. Sian Lisa

Wednesday, 22 February 2012

Ragam si Alip..

Alip si kenit
tengokla macam2 ragam dia..

Masa ni ikut aku gi SACC.. nak suruh aku beli kerusi ni tuk dia..
Sesuka hati je kan...
Jelingan menggoda dari alip
Merajuk kena marah.. tu la takmo dok diam  dalam keta
Baru lepas solat ngan mummy dia.. pakai kopiah pun nak wat peace..
kopiah dah hilang.. pampers pun jadi la kan alip..
Ikut aku gi beli roti canai.. bulatnyer mata alip..
Gi IKEA.. alip nak jadi bunny entertainment
Asal gi GIANT je mesti nak naik ultraman.. kejap pun jadi la
Anak sapa la nih.. tak dapat kertas..
conteng kat muka pun jadi..

Monday, 13 February 2012

Macaron & Fancy Cookies Class..

Lamanyer aku tak update blog..
semenjak 2 menjak ni ade je yang buat aku jiwa kacau..
so ngan blog aku skali aku boikot...
tak memasal kan..

Berbalik pasal Macaron & fancy cookies class..
aku gi blaja kat Ara Damansara..
ok juga classnyer..
seronok.. at last dapat juga aku blaja wat cik macaron tu..

adunan dalam piping bag 
Dah siap.. 1 color but multiple flavour..
Sama Juga
Fancy Cookies yang dah siap deco...
Sesuai untuk door gifts..
Tada.. cantik kan.. aku suka part piping fancy cookies..
yela masa kecik dulu suka mewarna..
tu pasal suka...

Nanti aku ade class tiramisu cake pula.
tak sabar plak..

Wednesday, 8 February 2012

Aku dah bosan!!!!

Pagi2 ni ade je citer yang menspoiltkan mood aku.. 
aku dah dok serabut macam2 mende.. 
ni tambah lak citer2 yang menyakitkan telinga aku..

fine!!! kalo ko tak nak amik tau dah pasal aku..
ko x yah la dok canang sana sini..
ko ingat orang tak citer ke kat aku???
eiiiii bosan tau tak...

aku tak kacau pun hidup ko..
aku kalo bole memang tak mau dah amik tau pasal ko..
ko pun bukan suka sangat aku amik tau pasal ko kan.. 
so tak yah la nak nyibuk2 pasal aku..
kalo dah tau dari dulu ko tak leh terima aku nih..
awat la ko tak buang je aku ni dari hidup ko..
kan senang.. ke bagi aku kat orang lain ke..
tak pun macam ko slalu cakap.. aku ni bukan darah daging ko..
aku ni anak cina jual ikan..

aku harap sangat pasni ko jangan kacau hidup aku..
ko jage la yang sorang lagi yang ko sanjung sangat2 tu..
aku tak kisah pun.. 
sebab aku dah biasa ngan sumpahan2 ko..
aku hidup macam sekarang ni..
hasil dari sumpahan2 ko..
terima kasih la selama ni,
ko doakan aku ngan sumpahan2 ko..
terima kasih la selama ni,
ko sentiasa buruk2 kan aku..
ko sentiasa dok kata yang jahat2 pasal aku.. 
terima kasih juga la sebab mungkin ko terpaksa dapat aku..
terima kasih juga la mungkin ko terpaksa besarkan aku..

apa2 pun cukup la..
aku dah bosan..

Sunday, 5 February 2012

J's Bro Wedding part1

hari ni adik J kawin..
tak ku sangka adik J dah nak kawin..
muda lagi.. tapi dah sampai jodoh kan..
hari ni belah perempuan..
akad nikah berlangsung di masjid..
dekat subang jaya je..
nasib baik la dekat..

aku pun tau macamana aku leh terjebak..
akunyer task hantaran + gubahan bunga dalam bilik pengantin je..
ni tau2 ikut gi ngantor skali..
hehehe.. cam J cakap aku ni dah macam family..
harap2 takde la kawan J yang lain jeles ngan aku..
gediks je kan.. sejak bila menjangkit hana ni..

lagi video & gamba2 sekitar 
upacara akad nikah 

video
Selesai sudah akad nikah..
kedua mempelai telah pun selamat di ijab kabul kan..

 cincin, tepak sireh, mas kawin & wang hantaran..

 upacara menyarung cincin..

 salam jangan tak salam..

 penyerahan mas kawin

 hantaran pengantin perempuan kepada lelaki

hantaran pengantin lelaki kepada perempuan

Esok gonna be another super bz day..
majlis belah pengantin lelaki pula..

Ape2 pun..
kepada Epul & Aqilah..
Akak doakan korang selamat melayari alam perkahwinan..
semoga berkekalan hingga ke akhir hayat..
& dikurniakan cahayamata yang soleh & solehah..
amin..

2 last hantaran..

Semalam tersangat la hectic..
aku terkejar kesana ke sini..
pagi kul 10 till 4 pm, aku ade class..
then rush to KL.. amik fresh flower..
kalut2.. pastu lepas abis dok pilih bunga..
keta lak kena saman... adoiiii..
hampeh tul la..
slalu aku parking atas divider ok je.. 
ni kena lak saman..
nasib... nasib...

balik lepas amik bunga..
lepak2 jap sambil tunggu J anta daun sireh..
J pun lambat, siap g cari tudung dulu..
aku dah susah hati ni.. 
yela esok kau, majlis akad nikah..
ade 2 lagi tak siap..
sireh jeujung & dulang wang hantran + mas kawin + cincin..
aku tengok jam dah kul 9 lebih..
J mane ko J... aku dh seriau nih!!!

Sampai je daun sireh aku pun terus la mula..
mula2 tu aku ade assistant kenit..
tapi dah kena sergah ngan aku coz nak cucuk main flower..
terus merajuk.. langsung xmo tolong dah..
last2 bibik aku paksa tolong aku..
tolong dok gulung daun sireh..

berpulun gak aku malam ni..
kali aku guna sume daun sireh..
sampai tak cukup la..
alter sana sini.. baru la ok..
nasib baik ade daun sup aka tea leaf.. so leh aku cover container tu..
at last siap gak sireh junjung...

Ini la sireh junjung yang aku gubah..

pastu aku gubah lak the last hantaran..
nasib baik la simple je yang last hantaran ni.. simple2 gak..
almost kul 2 am gak aku tido..
dah la esok nak kena gi mengantar lak..
leh bangun ke tak ni..


tadaaaa.... simple je... 
duit hantaran tu aku main gulung2 je..

mintak2 la masa gi ngantor esok..
sumernyer berjalan lancar..

Saturday, 4 February 2012

My 4th Baking Class

hari ni aku ade kelas lagi.. actually ni 1st class aku but since i cannot make it earlier, so today was my replacement class.. hari ni aku blaja wat Butter cake with fluffy vanilla frosting & Chocolate Fudge cake with chocolate buttercream icing.. 

aku prefer butter cake tu rather than chocolate fudge cake yang manis tahap gaban.. mak aiii tak tahan 
den.. kelas kali ni tak ramai.. 5 orang je termasuk aku.. so sorang2 & terkial2 la aku.. sifu  aku cakap aku macam baru 1st time je attend class.. hehehe blur je memanjang.. nampaknye aku kena consider la nak sambung next class.. sebab 1st course ni pun still semput.. so kena attend la 2 course lak.. tengok la camner nanti.. kan kan kan...

 Butter cake with fluffy vanilla frosting

Chocolate Fudge cake with chocolate buttercream icing


Jalan2 ngan J

Semalam aku lepas aku wat delivery bunga, aku kuar ngan J.. 
mula2 kiteorang gi Pertama Complex..
gi sana pun kejap sebab nak cari baju tuk husband J..
dalam kejap2 tu sempat jugak si Alip kenit tu pau aku ball..
yela sepanjang2 jalan asyik dok jerit ball.. ball..
pantang nampak.. so aku pun belikan dia 1..
suka bebeno dia dapat ball..

lepas Pertama Complex.. kiteorang gi cari tudung lak..
si J ni nak cari tudung tuk event kawin adik dia...
so aku pun introduce la tudung RATU kat J..
bagi aku design RATU ni ok.. kena taste aku..
yang paling penting harga berpatutan..
J pun suka & kiranye kena la taste dia..
so J dah ade kedai fav la selain Ariani..

then hantar alip kenit balik..
sian dok ikut aku & J kesana kesini..
so aku pun tinggal kan alip..
pastu kiteorang g plak Subang Parade..
macam2 gak la kiteorang borong..
aku ngan J pantang berdua..
memang jadi shopping..
tapi J lagi hebat.. sensorang pun jadi shopping..
hehehhe... jangan marah haa J..
lama gak la kiteorang kat subang parade tu..
sampai ke petang..

then nak balik tu, mak J call..
suruh gi beli corsage la plak..
kena pusing2 lagi.. nasib baik la dekat je ngan umah J..
aku rasa macam nak patah kaki dah jalan & drive..
mane tak nye.. sehari suntuk berjalan..
giler kan kiteorang... ape2 pun dah lama aku x kuar ngan J tanpa gangguan..
bukan slalu kan J.. nasib baik laki ko takde..
kalo x sure dia dok call tanya bile ko nak balik..
hehhehehe...

last skali kuar dinner with J & her mom..
kiteorang makan kat sri bunga..
tapi aku & J slalu panggil sri bongoks..
heheheheh.. lama tak makan kat situ...
aku sampai rumah almost 11 pm..
mandi2, pastu kemas beg for esok punya baking class..
then baru la aku let tdo ngan lena..

ape2 pun seronok dapat kuar ngan J..
J nanti kita repeat lg k..
kali window shopping je la J...
xmo dah shopping gila babeng..
hehehhehhee...

Friday, 3 February 2012

Siflis ke Slip Disc

Aku ade delivery hari ni..
aku kena deliver flower & fruit basket arrangement (FFBA)..
tempat yang di tuju Pantai Medical Bangsar..

Sebelom tu aku kena amik Miss J dulu..
so gi la KL sentral ngan si Alip..
Awal aku sampai, selalunye orang dok kena tunggu aku..
kali ni aku lak kena tunggu Miss J..

After Miss J sampai, kiteorang pun bergegas ke Pantai Bangsar..
Actually FFBAni untuk kiteorang nyer x office colleague..
Encik SH.. aku ngan Miss J memang kenal..
dah alang2 menghantar tu, bole la melawat skali..

Sampai je Pantai Bangsar..
Kiteorang gi la melawat encik SH..
hehehhe.. lama tak jumpa.. dok sembang2 la.
citer dok citer.. tanya la juga En SH..
"awat dok hospital ni".. "ooo dugaan sikit"..
"sakit apa??" "slip disc".. "ooo takpe la memang nak bagi dok rehat kot"..
aku jawab gitu.. 

Pastu dok sambung gosip2 opis dulu2..
dok kuar citer baru & lama la.. 
tak ku sangka...
gossip man betul Encik SH.. xoxo
siap tanya kiteorang ni side sapa?? hehehhe ade gossip hangat la tu..

so borak2 punya borak..
tak sedar lama gak kiteorang lepak situ..
kiteorang pun mintak diri dulu la..
sampai je kat bawah tu..
kiteorang singgah cafe.. nak melantak..
aku & alip lapar.. x makan satu mende pun before kuar td..
so sambung plak borak ngan Miss J..
Miss J pun tanya aku..
"weh Encik SH tu kena siflis ke?"
"ishhh ko biar betul J"
"dia kan kena slip disc la bukan siflis"..
"ohhh.. slip disc.. aku ingat siflis"
"ko ni J, telinga tu brapa lama x service ka"
giler si J ni kan.. orang tu kena slip disc..
dia leh suka suki ingat kena siflis..
bahaya kot siflis tu.. boleh bawa maut lagi..

Ape2 pun..
J next time kalo ko ter teman aku wat delivery kat hospital..
make sure ko service dulu telinga ko k..
biar kasi jelas sikit dengar tu..

& tak lupa juga untuk Encik SH..
semoga cepat sembuh..
pasni takleh dah angkat mende berat2..
kang tergeliat lg urat pinggang tu..

Untuk x office aku lak..
kalo nak bunga... call me ok.. 
den sedia ngantor.. 
hehehe.. 





Thursday, 2 February 2012

Get Well Soon

Hari ni aku dapat order..
rezeki2... alhamdulilah...
kena gubah Flower & Fruit Basket.. untuk orang sakit..
aku pilih bunga eustoma..
fillers lak aku pakai statice & bunga tak ingat nama... 
tang bunga je aku dah prepare..
esok pagi2 aku kena gi beli buah..
pastu kena deliver ke Pantai Medical Bangsar..



Cantikan kan bunga ni.. 
ada macam2 color...

p/s: sesiapa berminat nak order..
bole email to garageoverflow@gmail.com

Wednesday, 1 February 2012

Almost done..

Yeay misi khas hampir siap.. 
5 done and 2 more to go.. 
hik hik hik... suka suka.. 
hari ni leh tido awal.. 
yahoooooooo... 

nak tengok tak... 
ini la hasil kerja tangan ku...

Buku Tafsir

 Jam tangan Cerruti 1881

 Set make up Chanel

Handbag Bonia 

Handphone Samsung Galaxy S II
& perfume Carolina Herrera

1st time wat gubahan artificial flower..
Harap2 pihak pengantin suka la ye.. 
sampai sakit2 pinggang tau..
hehehhe..

Cepatnya masa berlalu..

Cepatnya masa berlalu.. baru semalam je January, pagi ni dah February.. cepat sungguh kan, tup tup dah akhir bulan.. tau2 esok je dah bulan lain.. masih banyak mende lagi yang aku belom buat.. almaklum la panjang sangat akunye azam + wish list for 2012... nampaknye bulan Feb ni aku kena kerja keras untuk merealisasikan impian & cita2 ku.. heheheh.. 

Sekarag ni pun tengah berkerja keras menyiapkan hantaran.. baru siap 3.. ade 4 dulang lagi.. opps, bukan i yang nak kahwin ye tapi tempahan dari kawan.. slow giler je aku wat gubahan ni.. maybe 1st time kot aku wat artificial.. yela sebelom ni wat fresh flower aje.. tapi aku pun dah lama gak tak practice wat bunga.. tangan pun dah naik kematu.. so bulan ni kena rajin amik tempahan.. if not skill sentuhan tangan ajaib ni akan hilang camtu je.. pastu kena rajin promote gak.. 

actually aku banyak mende nak diblogkan tapi since aku sibuk 2 - 3 hari ni. so takde masa nak memblog.. ini pun sekadar update saje2 sebab bosan tengok blog yang tak berupdate..  pastu lately ni penat sangat.. bangun awal pastu terkejar sana sini cari barang.. semalam pun ke sana ke sini, 2 - 4 tempat aku redah sebab barang yang nak di cari takde.. ngan si alip kenit tu aku angkut.. dalam sibuk semalam, aku sempat gi potong rambut.. at last tercapai gak hasrat nak potong rambut.. yeayyy!!!

okla aku pun tak tau ape lagi nak diblogkan.. mata pun dah nampak bulan bintang jula juli.. apa2 pun sama2 la kita berdoa dan memohon kepada-Nya semoga dipermudahkan & panjang rezeki kita sepanjang tahun 2012.. aminnn...

Doa Murah Rezeki

بسم الله الرحمن الرحيم

Surah asy-Syuara - 42:19
Maksudnya: “Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.”