Sunday, 29 January 2012

My 3rd Baking Class

Hari ni class ke-3 aku.. partner aku kali ni yang 1st day class tu.. Hari ni dia macam ok la plak.. banyak je cakap.. aku lak yang terkejut.. minah ni ade split identity ke?? ehehehe.. atau aku misinterpret dia.. hai entah.. after all today gonna be her last class, so ape salah nyer bersangka baik kan.. berkawan biar seribu.. bemusuh jangan sekali.. betul ke??..

Okla class kali ni kiteorang blajar buat Genoise with Ganache filling & Lemon Chiffon Cake with Lemon Curd.. cake 1st tu senang sikit, ingredient pun simple je.. cuma 2nd cake tu kena extra careful sikit.. Macam sifu aku cakap kena fold with TLC.. hehehehe.. macam2 kan..

Macam biasa, aku sampai on time.. bukan nak gi class awal.. bukan nak prepare barang awal2.. ish ish ish.. selalu macam tu.. tu la pasal ade orang tu selalu marah kat aku.. hehehhe.. Selalu nye lepas aku balik dari class Tok Mak ade.. tapi semalam Tok Mak dah balik kampung so tak dapat la dia merasa.. Selalunye Tok Mak juga la yang jadi commentar cake2 aku.. Sedap ke tidak.. takpe la nanti aku balik sana aku test skill aku ehh.. 

Si kenit2 ni suka la plak lemon chiffon cake tu.. From the whole cake tinggal 1/4 je.. hana & adam makan banyak skali.. maybe because of the texture so soft, tu yang sedap kot and kena selera tekak diaorang.. yang cake 1 lagi tu baru 1/4 je potong.. itu pun hana yang makan.. kenit2 lain lom rasa lagi.. Esok2 la bagi diaorang rasa... Seronok la plak bila diaorang yang makan cake aku tu cakap sedap.. kembang i sana sini ok... hehehehe ..okla sampai sini dulu la.. esok2 sambung lagi k.. nite2..

Lemon Chiffon with Lemon Curb 

p/s: teka teki: kaki siapa kah yang terdapat dalam gambar di atas??

Genoise with Ganche Filling

Mee Kuah Norma Norell

Tadi aunty aku masak mee kuah.. sedap.. so nak kongsi resipi ngan korang.. simple giler sebab main campak2 je..

Mee Kuah Norma Norell

Bahan-bahan


5 - 6 ulas bawang putih
250 gram sotong
250 gram udang
250 gram ayam / daging
1 ikat sawi
2 - 3 biji telur
Garam
1 paket mee kuning

p/s: bahan2 kat atas ni ikut la brapa orang makan.. kalo lebih tambah la..

Cara-cara

  1. Tumbuk bawang putih sampai lumat & tumiskan sehingga naik bau.
  2. Masukkan air ke dalam kuali @ periuk
  3. Masukkan bahan2 basah seperti sotong, udang & ayam @ danging
  4. Masakkan sehingga mendidih.
  5. Masukkan telur  & garam secukup rasa
  6. Masukkan sawi
  7. Last sekali masukkan mee kuning & kacau2 sampai siap.
tadaaa!!! Mee Kuah Norma Norell

Untuk sesiapa yang suka pedas.. korang bole cuba resipi dibawah..

Bahan-bahan

Cili Padi
Cili Merah 
Cili Hijau
Garam & Gula
Cuka & Air

Cara- Cara
  1. Potong cili2 yang sedia ada
  2. Masukkan sedikit cuka, garam & gula
  3. Kacau sehingga sebati
  4. Tambahkan air secukupnya..
Ini la dia.. tapi untuk malam ni ade cili padi sahaja..

Ape2 pun tq aunty for simple dinner tonite..
next time leh masak yang lain pula..
Untuk korang pulak selamat mencuba resipi
Mee Kuah Norma Norell...

Saturday, 28 January 2012

Aku sedih la..

Aku sedih la..
sebab TM dah balik..

Aku sedih la..
sebab tak dapat tunaikan janji aku
kat TM nak hantar dia balik..

Aku sedih la..
sebab aku wat TM terasa...

Aku sedih la..
sebab berkasar ngan TM..

Aku sedih la..
sebab 2-3 hari ni aku asyik nak
naik angin je ngan TM..
(gara2 pompuan giler kuasa tu la)

Aku sedih la..
sebab TM cakap dia tak dapat nak
rasa cake yang aku wat esok..

Aku sedih la..
sebab TM dah balik so aku dah takde
tempat nak bergurau senda..

Aku sedih la..
sebab aku dah takde tempat mengadu..
(TM je paham aku selama ni)

Aku sedih la..
Sebab kenapa ade je puak2 yang suka
 busuk hati baik kat aku & juga TM..

Aku sedih la..
sebab terpaksa menyusahkan
aunty & uncle aku..

Aku sedih la..
sebab dapat sms hampeh semalam..

Aku sedih la..
sebab aku rasa puak2 ni tak
 pernah nak appreciate aku..

Aku sedih la..
sebab dapat kenal seseorang
yang hampeh..

tapi yang paling aku sedih..
sebab ramai je yang suka buat aku sedih..
sebab ramai je yang suka tengok aku sedih..

Nasi Lemak oo nasi lemak...

hari tu aku gi beli breakfast.. so tanya la puak2 ni nak beli ape.. 
diaorang nak makan nasi lemak..
so ape lagi aku pun pegi la beli dengan berteman kan kenit2..
aku gi la seksyen 19 sebab teringin &
dah lama nak makan nasi lemak kat situ...
ok, sampai je tengok orang beratur panjang..
hati ku berkata2, jangan la habis.. tolong jangan la habis..
aku dah lama mengidam.. hehhehe
tengok2 lauk tinggal beberapa kerat ajer.. 
last2 aku beli 3 bungkus.. 
mak aiiii, mahal sungguh nasi lemak sekarang.. 
3 bungkus je dah berbelas2 hinggit..
lauk dah la ciput.. teruk betul orang meniaga sekarang..
asyik nak menganiaya pembeli ajer..

then aku gi lak gerai lain..
sebab kenit2 ni nak ayam goreng..
so kat gerai 1st tadi ayam goreng dah habis..
sampai gerai pakcik ni..
tengok je ayam goreng dia terus aku tak selera..
kalo aku tak selera, apatah lagi kenit2 tu..
so decide beli nasi lemak lauk telur goreng..
beli la 3 bungkus.. itu pun harga rm 6.
nasi lemak kosong sekarang rm 1.50..
mahal kan.. rasa tak la sesedap mana.. 
ish ish ish.. sadis tul la..

lepas tu aku melencong ke gerai depan CIAST..
nampak orang beratur panjang..
tapi bila aku dah beratur..
terdengar lak acik2 yang jual tu berbahasa indon..
terus mati selera aku..

pastu aku singgah di masjid unta..
dengan harapan ade la nasi lemak..
sampai je kat 1 gerai ni.. 
nampak lauk2 macam sedap..
tapi bukan nasi lemak, nasi putih la plak
ish ish ish.. orang nak makan nasi lemak lerr..
nasi putih makan tuk tengahari.. 
adoi terpaksa la jalan2 cari nasi lemak lagi..

last trip aku gi lak TTDI..
ingat nak gi tempat biasa tu..
acik kelantan tu.. tapi hajat tak kesampaian..
gerai tu tutup.. sedih sebab mengidam gak.. hehehhe
eh eh.. hana cakap.. "tu kat sana ade gerai"
ape lagi jom redah...
at last dapat gak cari gerai nasi lemak yang menarik..
lauk2 pun menarik.. alhamdullilah..
akhirnya dapat juga makan nasi lemak hari tu.
kalo tak bukan aku & hana, tapi aunty, tok mak,
da kenit2 lain kempuanan nak makan
nasi lemak..

p/s : actually ni saje2 nak tiru
punya entri...
korang bole baca versi hana punya pulak ok..

Friday, 27 January 2012

Fed Up... Bole tak...

Sekarang ni aku betul2 fed up.. 
fed up ngan environment sekeliling aku, 
fed up ngan mahluk2 angkasa lahanat, 
fed up ngan mulut2 puaka yang melalak2 tak reti nak diam,
fed up ngan perempuan meroyan yang giler kuasa,
fed up ngan bibik yang super lembab & tak paham bahasa,
fed up ngan si pakcik yang tak pandai nak jaga hati aku,
fed up ngan TM kesayangan ku,
fed up ngan agent2 property yang tak reti2 nak jawab call aku,
fed up ngan commitment2 yang ade sekarang,
fed up ngan sumernye la.. 

Bole tak...
bole tak bagi aku bernafas sendiri,
bole tak bagi aku handle hidup aku sendiri,
boleh tak jangan ganggu hidup aku,
bole tak berhenti melalak2 pasal aku,
bole tak ko jangan giler kuasa,
bole tak ko jangan sibuk meroyan pasal aku,
bole tak ko buat keje tu cepat & ikut cakap aku,
bole tak ko  berambus je dari hidup aku kalau ko tak pandai jaga hati aku,
bole tak jangan pressure2 aku,
bole tak pick up call aku,
bole tak aku nak melari kan diri,
bole tak kalo tak bagi aku fed up!!!!!!!

tengok, kucing ni pun fed up tau....

Jalan2 cari barang...

Minggu ni aku asyik keluar aje.. hari2 keluar.. ade je barang yang nak dibeli.. hari ni plak teman aunty aku cari barang untuk renovation rumah dia yang tak siap2 lagi tuh.. cari tiles la.. cari skirting la.. cari switch socket la.. dan macam2 lagi la.. 

Dari 1 kedai ke 1 kedai kiteorg gi.. Mula2 gi kedai nak beli simen.. sambil beli simen tengok lak switch socket.. dah la cuba untuk menukar kotak switch yang beli kat kedai lain kat kedai ni.. mula2 tu macam ok dah boleh tukar tapi bila gi kat boss tak lepas.. "kakak, kedai saya takde juai ini jenis, kalo betul saya sudah kasi tukar" kata boss tu.. dah tak dapat tukar, proses tawar menawar lak.. ternyata aunty aku memang seorang penawar yang tegar.. 

Next destination kedai jual tiles & marble.. Target item ialah marble, skirting & tiles curve.. sampai je kat kedai tu, taukeh tu cakap "sini punya curve local made, u mau ka?".. "Japan made takde ka?".. "oo itu cuba u pegi kedai lepas itu punya showroom, u jangan bawak laju nanti u miss itu kedai".. so kiteorang pun pegi la 2nd kedai.. sampai je kedai tu tutup.. raya sakan kot.. kedai tu tepi jalan dan pulak 1 way.. aunty aku ngan selambanye patah balik ke kedai 1st td.. OMG (bak kata hana).. berlawan arus tu.. nasib baik la ok je.. kalo ade polis mau kena saman.. sesuka hati dia je macamana nak bawak keta.. last2 beli gak local made.. tawar menawar tu of course.. wajib.. penawar yang tegar la kan..

ape2 pun ade few benda aku belajar ngan aunty aku hari nih.. 

1. kedai mana yang jual tiles yang murah2 & boleh tawar menawar.
2. tips tawar menawar.. masa nak bayar tu keluar kan duit kurang dari harga sebenar.. pastu kalo taukeh tu mintak balance.. keluar kan duit syiling 1 persatu klo ade 5 sen lagi bagus.. sure taukeh tu fed up & surrender. hahhaha
3. langgar peraturan jalan raya.. kalo rase2 dah terlepas ke missed kedai ke, jangan risau.. korang sumer dengan selamber je leh reverse keta ok.. tak pun macam aunty aku buat reverse kete then drive kat lane emergency.. berlawanan arus... hehehhehe

Ada lagi tapi aku dah tak ingat sebab aunty aku sibuk ajak aku g Subang Parade.. lain kali sambung ok...

Misi Khas - Jeng jeng jeng

Lepas je keje deko2 siap aku cepat2 bersiap sebab nak gi KL.. aku ade misi khas untuk disempurnakan.. ape2 pun kena isi tank dulu sebelom nak jalan.. tok mak dah masak asam pedas ikan merah.. sangat la mengancam.. kalo tak rasa nanti rugi pulak.. so kena la makan dulu..

1st pit stop rumah kawan ku.. amik dia jap then terus shoot gi KL.. arah tuju adalah Semua House.. exicited giler.. yelah dah bertahun tak menjejakkan kaki kat sana.. hehehhe... Sampai je aku terus parking keta kat Semua House.. Semua House tak berubah pun still macam dulu.. yang berubah bahagian luar.. perghh aku rasa macam gi India tu... Baik orang, baik bau dan juga kedai2 memang macam kat India.. Orang ngan kedai ok lagi tapi yang paling tak tahan bau la..semerbak kau.. 

2nd pit stop kedai jual barang2 perkahwinan.. hehehe itu la misi khas.. aku di beri amanah untuk mengubah hantaran bagi perkahwinan adik my BFF... theme dark green.. tapi susah nak cari dark green kalo ade pun sangat la tak cantik.. mugkin kedai chokia kut.. dari 1 kedai ke 1 kedai kiteorang redah.. still tak jumpa barang2 yang dicari.. penat juga jalan.. gegar kepala lutut.. pasni nak menapak plak gi SSF.. jauh la jugak dari Semua House..

3rd pit stop, SSF. at last jumpa juga barang nak dicari.. tapi mak aii, harga tak hengat... mahal sungguh harga artificial flowers.. tapi dah itu pilihan yang meminta so aku pun turut kan aje.. mula2 tu aku pilih bunga putih2 hijau + pink gem flower.. tapi aku decide nak call mak pengantin.. so mak pengantin cakap pink tak kena langsung tapi comnination pink + green memang sweet.. mak pengantin decide nak combination green + gold.. cantik.. exclusive gitu.. pilih punya pilih, at last dapat juga.. sekarang ni nak menapak balik ke Semua House sebab parking keta kat sana...

Idea dah ade cuma nak stress out kan lagi design hantaran tu nanti.. ape2 pun ni sneak peak bahan2 hantaran yang aku nak gubah nanti.. opps kena buat reminder nak order & pick up fresh flower untuk bilik pengantin.. kalo tak naya nanti takde bunga.. 





Thursday, 26 January 2012

Deko2 bersama PL & Kenit2 - Part 1

Deko2 bersama PL & kenit2, title cam gempak je kan tapi sebenarnya aku telah dipaksa rela oleh aunty aku untuk menghias @ deko buaian kat rumah dia.. Memandangkan dah berhari2 dia duk cakap bila nak buat.. bila nak buat.. so aku pun memanggil askar2 ku yang kenit2 untuk menolong.. tapi takde la menolong sangat lebih kepada mengacau ade la... yela ade je yang bising dia pun penat buat, anyway tq hana & huda..

Mula2 nak kena kikis dulu cat yang lama kat buaian tu.. guna kertas pasir.. kikis2 sampai cat lama tanggal
ni yang leceh... sebab berabuk2.. aku dah semput.. tapi part ni aku x buat banyak sebab tak tahan habuk.. yang buat banyak adalah hana & huda.. tq lagi hana & huda...

ni kertas pasir kalau korang tak tau..

Habis je proses kikis mengikis tu (kikis buai ye bukan kikis duit orang).. hehhehe.. dah bermula la proses conteng menconteng.. tak lak proses mengecat.. ini part yang best mengecat punya la penuh kasih sayang sampai tangan, muka & rambut pun kena chat.. macamana la tak kena sumer sebab banyak sangat tempat nak kena cat pastu yang ni buat bahagian bawah la.. ade yang mengecat bahagian atas la.. professional la katakan... dah habis cat, tangan, muka & rambut pun dah kena cat..nak basuh tak leh sebab takde thinner..
Dah kena lari gi Giant lak beli thinner... Mula nak cari thinner je tapi ade gak barang2 lain yang terjebak.. 


Ini la hasil cat dari professional2 yang tak bertauliah.. hehehhehe

Ini baru undercoat aje.. belum habis lagi.. ade finishing part yang belum siap.. itu part 2 la plak k.. by the way we had fun.. sebab bukan slalu wat keje mengecat ni.. ape2 pun tunggu la part tu nanti k.. aku nak bersiap2 nak gi KL sebab ade misi khas pulak.. nanti aku bgtau apa...

Selamat Pagi...

Selamat pagi.. pagi betul aku bangun hari ni.. selalunyer waktu2 begini aku masih terbongkang.. 
tok mak pun terkejut aku bangun seawal ini.. 
aku bukan ape cuma aku nak ubah tune waktu tido & bangun aku..
Sebelom ni kan aku tido pukul 3-4 pagi and of course bangun pun lambat.. 
but sekerang sume itu akan menjadi kenangan lepas.. cewahh gedik je kan.. 
hehehhehe...

Ape2 pun jom baca & amalkan doa pagi & petang ni
Insya Allah beroleh keberkatan & segala urusan menjadi mudah

video


Bismiqallah hummanadau
fighudu wirwaghowaa
laka minna kullu hambin
fima sai'wasoba

hablana min ka roshada
wahdina subulassola
inna takwAllah hinurun
watorikullil falaaa

Bismiqallah hummanadau
fighudu wirwaghowaa
laka minna kullu hambin
fima sai'wasoba

hablana min ka roshada
wahdina subulassola
inna takwAllah hinurun
watorikullil falaaa

Bismiqallah hummanadau
fighudu wirwaghowaa
laka minna kullu hambin
fima sai'wasoba

hablana min ka roshada
wahdina subulassola
inna takwAllah hinurun
watorikullil falaaa

Dengan namamu Ya Allah
Kami meminta pada waktu pagi & petang
bagi mengisi pujian pada waktu pagi & petang
kurniakan kami disisiMu petunjuk
Tunjukkan kami jalan kebaikan
sesungguhnya ketaqwaan kepada Allah
cahaya dan jalan kejayaan.

Wednesday, 25 January 2012

Marah ke dia??

Since semalam lagi aku rasa ade orang marah aku.. Memang aku rasa dia marah kat aku... Adoi bab ni yang leceh.. aku ni bukan la jenis pandai pujuk memujuk..fail tau tak... Ini la padahnyer berjanji.. Memang betul aku berjanji, tapi cuma aku tak confirm kan waktunyer aje.. dan aku sampai waktunyer aku terus senyap sunyi sepi.. Tapi sekurang2nya aku sms & itu pun dah lewat malam (dah salah tapi takmau mengaku).. namun sms aku tak pun dibalas.. hingga ke hari ni, tika ini & saat ini pun sms yang aku tunggu2 tak muncul2.. sure marah giler kat aku nih.. 

Kalu aku pun sure aku marah, dah berjanji tup tup diam ajer.. tapi aku ade sebab napa aku tepati... Memandang kan aku lately ni mood gerhana bulan so aku pun nak buat mende yang aku rasa betul aje.. termasuk la yang 1 nih.. aku pun tak paham, mula2 tu excited bagai la nak jumpa then last2 rasa macam terpaksa je nak jumpa.. kadang2 aku harap sangat yang dia paham aku, sometimes dia kata ok paham tapi dalam paham2 tu selalu juga dia dok push2 aku.. paham ke tu?? 

Selalunye kalo aku or dia wat hal, aku selalu mengalah.. but kali ni aku rasa, aku nak biar je.. nak tengok sampai bila dia senyap sunyi sepi.. brapa lama dia nak boikot aku.. aku sure 200% kalo aku call or sms mesti kena sembur bagai.. definitely aku akan sedih & sakit hati.. so ade baiknya la aku diam seribu bahasa.. aku tau ape aku buat ni salah sebab semuanye berpunca dari aku.. tapi aku nak gak keras kepala.. aku nak dia mengalah juga.. asyik aku je kan.. sekali sekala biar dia pulak yang makan hati.. biar dia rasa ape yang aku rasa selama nih..  

pada yang merajuk & marah tu.. jangan la merajuk & marah lama2.. nanti cepat tua (padahal memang dah tua pun).. kasihan ni la orang kat sini.. bukan selalu orang kat sana pujuk orang kat sini... ape2 pun layan je la videoclip ni.. sesuai untuk orang yang jiwa kacau macam orang di sana... ahaks.. hehehhe

video



Monday, 23 January 2012

My 2nd Baking Class

Last Sunday aku nyer 2nd baking class.. kali ni tak ramai.. cuma 5 orang saje.. almaklumlah kan cuti panjang sempena Chinese New Year.. Sure yang lain2 tu nak balik kampung ke, dah plan nak gi bercuti ke.. kan kan kan.. so yang bole datang tu hanyalah kami berlima saje..
Class kali ni, aku partner ngan orang lain lak.. ok je minah tu.. actually much better than minah on my 1st class tu... aku pun tak tau ape salah aku sebab dia macam nak tak nak je tegur aku.. maybe aku tak sama taraf or standard dia kot.. ahh peduli kan la.. yang penting aku gi kelas ni memang nak belajar.. 

Class start pukul 9.30 pagi tapi aku sampai pukul 10 pagi.. lewat 1/2 jam.. Tempat aku belajar cake tu dah call tanya aku datang ke tidak.. Kalo dah tido dekat2 4 pagi kan macam mana la nak bangun awal kan.. ape nak jadi la ngan aku nih... Class kali ni belajar wat Carrot cake with cream cheese frosting & Pumpkin spice with snow white buttercream icing.. kali ni cake yang berempah sumenyer.. Nama je berempah2 but the taste sedap... class hari tu quite simple sebab cake pun simple.. since that day falls on chinese new year eve so class pun express belaka.. sebab sifu aku ade sek fan sek fan.. makan busat.. so dalam pukul 1 lebih dah habis class.. 

 Carrot cake with cream cheese frosting

Pumpkin spice with snow white buttercream icing

Mood Gerhana Bulan

Lately ni aku agak emotional.. bad mood sokmo...
Sometimes aku rasa macam give up je ngan life aku sekarang..
Kadang2 pula aku rasa cam happy ngan ape yang aku buat sekarang..
Mood swing betul.. lebih2 lagi kalo aku dengar suara2 yang melalak2..
Dah la melalak2 pastu tak reti nak berhenti.. 

Kadang2 aku rasa suara2 yang suka melalak tu tak penah nak paham aku..
ke suara2 tu buat2 tak paham or memang tak nak paham aku..
ishh ishh ishhh...

video

Stress!!! bak kata Gary.. hehehehe..
Sudah2 tu la suara2 yang melalak.. biarkan aku sendiri...
aku tau ape nak buat.. aku tau ape yang aku nak..
senang kata masing2 jaga hal masing2..
kan lebih bagus...

p/s: aunty noma, aunty noca & mak ida.. sila tengok macamana 
si Gary cakap stress.. gaya camtu la baru betul..



Friday, 20 January 2012

Akhirnya hujan juga..

Semalaman aku tunggu hujan.. 
akhirnya hujan turun juga...
Harap2 hujan turun lebat selebat2nya
Supaya malam nanti tidak panas..
supaya juga aku bole tidur lena..




Wednesday, 18 January 2012

Lunch by Tok Mak..

Wahhh lunch hari ni special.. Sumenye hasil air tangan tok mak... 
Aku hanya dok tolong menumis aje.. 
Since last week lagi tok mak dok cakap nak wat nasi impit..
hari2 dok pesan kat aku suruh beli nasi impit segera..
Tapi aku kan sibuk ngan class, at last aunty aku yang beli...
Rasa macam raya la plak hari ni... 

 Nasi impit dah siap.. ni assistant tok mak a.k.a bibik yang rebus..
lembik sikit sebab asst. tu tak menyabar2 

Wah kuah lodeh.. serius sedap!!.. 

Kari daging ni aku tolong tok mak tumis..
tok mak lebih terror daripada master chef!! 
main campak2 je.. jeng jeng jeng, dah siap...

Sambal kacang ni aku gak tolong tumis je..
bahan2 disediakan oleh assistant tok mak aka bibik..

Ape2 pun tq tok mak for the food today..
My tok mak is the best tok mak in the world...
to my aunty yang berada jauh di perantauan especially mak ida.. 
tak lupa juga my aunty yang bekerja di tengah2 bandar KL (aunty nocha)..
Pakcik nuar yang tengah keje tu...
ha wat cucu2 tok mak yang lain especially pia, awe, lala + lain2
harap2 dapat bersabar dan jangan jealous2..
lain kali bila tok mak wat lagi i call u orang ye..

buat aku, aunty nomah + kenit2..
kita makan puas2 ye...

Monday, 16 January 2012

Hello sunset..

hari ni aku jalan2 ngan tok mak + si kenit2 ke rumah aunty ku..
memandu kereta ngan si kenit2 ni memang la amat mencabar..
mencabar kesabaran ku.. mencabar keperempuanan melayu terakhir ku.. 
terjerit2 aku sambil memandu... 
kalau la orang lain boleh dengar sure diaorang kata aku perempuan giler...
dalam terjerit2 tu mata ku melilau melihat keindahan suasana petang..
apa lagi cepat2 ku capai hp and snap snap...

Cantik kan awan2 itu... seperti lakaran laut..

 Tetiba nampak sang sunset..

Hello sunset!! dapat juga snap gamba pose cantik 

Sibuk je teksi ni!! kacau daun..
By the way Goodbye sunset..
Hope to see u again...

Tabiat or tebiat 2012

Sejak masuk 2012 ni macam tabiat2 muncul... (tak lah its happen since last year lagi, saja gedik nak tambah entry)..

1. Tidur lewat 
aku tidur tersangat2 la lewat.. Selalunya 3 or 4 pagi.. ada juga x pernah tido langsung.. dulu time2 aku workaholic.. senang je nak tdo.. skrg ni bila dah jadi self employed-holic ni susah plak nak tdo... korang kalo ade petua camner nak bagi tidur awal, kongsi la yer..


2. Bangun lambat
Sememangnye la kan, kalo dah tido tu lewat of course la bangunnye pun lambat.. ini la     bahananye tidur lambat. ini kena ubah.. saat ini tika ini (sambil memblogging) aku berazam untuk ubah tabiat ku yang 1 ni (dan juga tabiat no 1 tu)... kesian kat suara2 yang slalu atau terpaksa  kejut aku bangun pagi2 nanti...

3. Mandi sehari sekali..
Ini juga bahana daripada tabiat no 1 & 2.. ish2 ape nak jadi la mandi sehari sekali.. tapi ok juga la kan daripada mandi sekali sekala.. hehehe.. takpe2 pas ni kan dah berazam nak tido awal, bangun awal so mandi pun leh berkali2 kan..

4. Running Man & Korean Drama fever
ini kes lagi kronik dan juga salah satu sebab musabab kenapa aku slalu tido lewat.. tu la aku dah cakap jangan suruh aku tengok tv show & citer2 macam ni, kan dah sangkut.. bila dah sangkut tu keje asyik nak mendownload.. bila dah mendownload tu, dok ngadap la selagi tak abis episode.. pernah tak tidur gara2 nak abiskan 20 episode drama sekali gus..

5. Memblogging
Ni ha kes terbaru sekali la.. orang ada blog, aku pun nak ade blog.. orang nak blog pasal kisah hidup dia, aku pun nak wat mende sama.. tengok blog orang cantik2, aku pun nak blog aku cantik juga... bila nak cantik kan blog tu, mula la blogwalking kat blog2 orang cari tutorial nak cantik kan blog.. dah tengok tutorial tu 1 hal tapi nak emphasize kan kat blog aku tu yang rasa macam nak giler... rasa macam paham tapi sebenarnyer tak paham.. bila tak paham tu yang berjam2 ngadap cik apple aku nih.. bila dah berjam2 tu tengok2 dah kul 4 or 5 pagi.. tido lewat lagi.. haish.. sadis.. sadis..


Banyak lagi tabiat2 pelik aku.. entry lain lak.. since sekarang pun dah kul 3 pagi, aku pun dah nampak bulan bintang jula juli tu, ada baik  lah aku masuk beradu.. kita sambung kali ok..


P/s: korang ingat tak entry aku pasal cengkerik oh cengkerik tu.. korang boleh klick http://garageoverflow.blogspot.com/2012/01/cengkerik-oh-cengkerik.html ..untuk pengetahuan korang si cengkerik tu telah pun aku bunuh dengan kejam. hahhahahaha.. puas hati aku, pasal   si makhluk tu la aku susah tido beberapa hari.. tamat sudah riwayat hidup ko..

Jom Karaoke...

Pada sesiapa yang minat karaoke korang bole check 1 website ni.. aku pun tau sebab cik2 cousin aku ni dok sibuk melalak malam2 buta.. Nak tak nak aku pun try la melalak sama.. ok not bad sebab lepas melalak dia bg score and korang boleh tengok ranking korang.. Ade lagi, korang bole battle.. hehehehe.. syiokkkk jugak kan... kalo korang rajin korang leh bukak website nih... tengok la screen shot kat bawah..

Ok korang ni ha website http://www.karaokeparty.com/
korang kena signup dulu k

Korang bole search lagu apa nak.. suma lagu omputih je.. melayu takde

ni korang bole battle.. and also korang bole create battle

yang ade lock ni.. korang kena jadi membe and of course u have to pay membership fee..

ni dah start nyanyi.. kalo kuar bintang jula juli tu kirenyer korang nyer pitch terbaik..

lepas nanyi dapat score.. korang amatuer ke lead singer ke or wannabe ke..
aku of course sokmo amature & wannabe

ni pulak list high score lagu2 yg telah nyanyi...

aku rasa website ni cool.. leh release tension... tak yah g karok.. depan laptop pun leh karok.. cuma takde lagu melayu.. kalo ada lagi best kot.. hehehhe.. takde ke puak2 yang genius kat luar sana nak wat website ni version melayu punya... ape2 pun kalo korang berminat check la website ni k.. enjoy....

Baking Class

Semalam aku g baking class.. Actually class dah start on last sunday (8th Jan) tapi atas sebab musabab yang tak dapat di elak kan aku terpaksa la skip.. So it was my 1st day la semalam... Sampai je kat tempat belajar tu aku blur sebab takde parking... mak aii!! aku ingat hari2 ahad ni orang dok umah rupa2nya dah berderet kereta tersadai kat tempat aku gi belajar baking.. 4 kali juga la aku tawaf nak dapatkan parking.. At last dapat juga itu pun kat block belakang.. menapak juga la aku.. tapi semangat nak belajar punya pasal aku wat derkk je la.. heheheh..

Sampai dekat class, ade sorang minah ni tegur aku, "u sorang je ke".. aku cakap ye.. pastu dia cakap "kita jadi pair la sebab orang lain sumer ade pair.. aku blur jap.. ape la minah la ni cakap.. lepas aku settle down letak beg aku & pakai apron baru aku paham.. rupa2nye dia nak partner ngan aku.. then mula sesi suai kenal aku ngan partner.. ade 9 orang student termasuk la aku.. 

ok then class pun start.. aku still lost.. sifu cakap "u all bole prepare the bahan2 1st then i will show u the rest".. pastu aku tengok student2 lain sibuk dok gi amik bahan2 and aku still blur.. rasa macam dok dalm show master chef pun ada.. sebab yang lain2 tu dok kalut & lari2 amik ingredient.. nasib baik ade partner aku tu dia la dok bagitau kena amik tu.. kena amik ni.. guna bowl tu.. guna bowl ni.. almaklum la enjin belum panas lagi.. hehehhehe..

lepas je sifu ajar, kiteorang kena hands on wat kek.. so my 1st cake for today is Pound Cake with  Lemon Glaze.. not bad la sebab nasib baik partner aku tu ader.. kalo tak susah gak aku.. nampak macam senang tapi kalo tak practice mau barai cake nanti.. Habis je wat 1st cake sifu bagi rest for lunch time.. time makan ni la aku kenal geng2 lain.. peramah je diaorang nih.. aku lak jadi pendiam, padahal aku nih kecoh je..

My 2nd cake is Red Valvet with French Buttercream Icing.. wow kelas kan.. baru beginner dah wat red valvet.. yang ni susah sikit dari pound cake.. sebab nak cantum2 kek kan... tapi since sifu dah bagi guidelines so aku pun dapat menghasilkan sebiji red valvet cake.... 

Sebenar dari dulu lagi memang aku nak belajar wat cake nih.. So asyik bertangguh2 dari 1 tahun ke 1 tahun, still tak g belajar.. Since aku pun dah wat wish list for 2012 ni and 1 of it is all about baking class, so  i have made my wish come true.. baking class - check... well done to me.. hehhehhe..



Wednesday, 4 January 2012

Cengkerik oh cengkerik

Wahai cengkerik yang tak di undang.. aku dah beberapa hari tak boleh beradu kerana kau... aku pun pelik camne la si cengkerik ni leh singgah kat umah tante aku nih... punya la banyak port kat luar sana tapi umah tante aku juga yang ko singgah... sesetangah orang cakap nyanyian cengkerik adalah irama alam yang mendamaikan. tapi bukan bagi aku... 

sekarang ni si cengkerik tu still tengah melalak.. aku dah beberapa kali serang hendap si cengkerik tu tapi sampai sekarang aku tak boleh nak locate kat mana si cengkerik tu lepak... kalau la aku dapat kau si cengkerik, siap la kau aku goreng hidup2...pastu jual kat Angelina Jolie.. aku penah baca dulu yang anak Angelina Jolie suka makan cengkerik goreng... mak aiii lalu pulak tekak diaorang makan ekk..

Tengah aku dok google nak cari gamba cengkerik.. tetiba aku ternampak 1 blog ni.. tajuk post dia "Misteri Cengkerik dalam laptop".. suspen jap.. aku pun excited la nak baca sebab nak tau gak camne la cengkerik leh hidup dalam laptop.. tapi rupa2 nya misteri cengkerik ni adalah defect biasa bagi macbook laptop.. Kalau ada bunyi bising cengkerik dalam movie yang dirakam menggunakan iMovie bermakna terdapat kerosakan pada internal mic.. alamak aku pun guna macbook tapi tak sure lak.. harap2 bukan macbook model akunyer la.. 

Dah alang2 citer pasal En Cengkerik nih.. aku terbaca info pasal cengkerik ni.. kalo korang nak tau, hanya cengkerik jantan je yang reti melalak. Terdapat satu salur sepanjang bawah kepak cengkerik yang berbentuk seperti sikat. Bunyi cengkerik terhasil apabila bahagian atas kepak digerakkan sepanjang 'sikat' di bawah kepak yang satu lagi.. Macam main biola la si cengkerik nih kan.. Apabila cengkerik mennghasilkan bunyinya, ia juga turut membuka kepaknya ke atas, menyebabkan membran kepak tadi bertindak sebagai satu layar akustik... 

Dan juga di sesetengah negara, cengkerik tinggi nilainya dan dijadikan sebagai haiwan peliharaan. Di China, cengkerik dianggap membawa tuah. Ada juga yang menjadikan cengkerik sebagai satu santapan makanan. Kalo bab2 makanan eksotik ni surely kat Kemboja.. 

Dah la penat dah aku menaip and si cengkerik still melalak tanpa henti.. lantak kau la cengkerik.. aku dah nampak bulan bintang nih.. nak tak nak aku still kena tidur sebab esok aku kena teman tante aku gi settle pasal FOMEMA kat Damansara.. so nite2 all & en cengkerik....



Gamba ni aku main copy je so aku pun x sure ni cengkerik jantan ke betina...



Kembali ke sekolah



Musim persekolahan bagi tahun 2012 telah pun bermula.. 



aku rasa orang2 yang paling sibuk semestinye parents.. 
terutamanya ada anak2 yang 1st time masuk skolah.. 
of course cuti wajib amik sebab utama nak hantar anak gi sekolah.. 
sure kelam kabut..




tak lupa juga cikgu2 yang nak handle karenah budak2 yang 
1st time masuk sekolah..sure seronok.. 
bukan senang nak jadi cikgu @ pendidik.. hati kena cekal..
semoga tahun 2012 ni, 
cikgu2 bertambah semangat untuk mendidik dan 
melahirkan insan2 yang berwibawa..
amin...



Kepada cousin2 ku yang kecik mau pun yang besar 
dan juga adik2 ribena di luar sana...
cukup2 lah cuti tu.. cukup2 la jalan2 tu.. 
cukup2 lah layan drama kat tv tu.. 
cukup2 lah facebook & twitter korang tu..
Memandangkan duit mak ayah yang dah banyak hangus 
kerana membeli semua kelengkapan
dari kepala hingga la ke kaki.. Pendek kata semuanya baru lah!
So korang kena beringat dan ambil lah 
kesempatan ini untuk menunaikan
tanggungjawab korang sebagai pelajar 
dan mengapai segala impian korang..

Selamat menempuhi alam persekolah bagi tahun 2012!!!!





Tuesday, 3 January 2012

A Bouquet of Flowers

Ada orang mintak tolong aku gubah kan bunga..
combinations of flower, teddy & chocolate..
so ini lah hasil gubahan ku.. 





Slalunyer aku guna Forero Roche choc..
Tapi since FR choc tak de..
So aku guna Kisses choc..




p/s: kepada sesiapa yang nak tempah..
bole lah email aku.. 
garageoverflow@gmail.com

Monday, 2 January 2012

My Salena Gomez wannabe...

Let me present you the SG wannabe....


Sukino singawa

Selenah, Selerah & Seledah Gomezzzzzzz.....


pu pu......

video


Sunday, 1 January 2012

This is beginning of a new year!



Another fresh new year

Another fresh new year is here,

Another year 2 live!

2banish worry, doubt, and fear,

2 love, laugh and give!

And made of it a HAPPY year....